Sep 18, 2009

Azore

Prima si, din pacate, si ultima parte a vacantei noastre de anul asta a fost in Insulele Azore, mai precis in Ponta Delgada pe Sao Miguel.

Am ajuns acolo duminica dimineata, dupa o noapte petrecuta in Lisabona. Din pacate, camera de hotel am primit-o dupa ora 14:00, asa ca intre timp a trebuit sa umblam cu bagajele de mana dupa noi, cele mari fiind lasate la hotel. La o prima vedere a insulei, desi soarele stralucea si temperatura era foarte placuta, lui Florin nu i-a prea placut. Insa, am descoprit unul dintre cele mai bune restaurante la care am mancat vreodata, si anume "Mercado do Peixe". Eu am mancat un peste proaspat, "Seabram", nu stiu exact numele lui in romana, insa era un peste alb destul de dulce. Florin a mancat "Cataplana" - o mancare traditionala portugheza, din peste, fructe de mare si legume.

Camera de hotel a fost impresionanta: era, de fapt, un apartament care avea un singur perete din altceva decat sticla. Trebuie sa recunosc ca e foarte placut sa vezi portul si oceanul prin imensul geam din baie.

Urmatoarele doua zile Florin a mers la conferinta, asa ca, in cea mai mare parte a timpului, am umblat singura. Am vazut totusi impreuna singura plantatie de ananas din Europa, unde am baut cel mai bun suc de ananas, proaspat si rece, pe care l-am baut si il voi bea, probabil, vreodata.

Miercuri dupa o scurta oprire la plaja am mers intr-o excursie organizata de cei de la conferinta pentru care a venit Florin. Ne-am oprit la lacul vulcanic Lagoa Fogo, apoi la singura plantatie de ceai din Europa. Au urmat un bazin de ape termale-galbene, verzui si cu miros de sulf (bleah!!), si destinatia finala, Lagoa Furnas. Aceasta este un lac vulcanic in vecinatatea unor izvoare sulfuroase, cu ajutorul carora (nu ne e foarte clar cum) a fost pregatita mancarea ce ne-a fost servita la cina. Cozida se numeste acest tip de mancare si consta in carne de pui, vita si porc cu legume, totul fiert-copt (?) in pamant. Nu pot spune ca a fost cea mai buna mancare pe care am mancat-o vreodata insa trebuie sa recunosc fragezimea carnii pregatite in acest mod.

Un alt restaurant extraordinar descoperit in Ponta Delgada este Casa Atlantico, unde, pe langa mancare foarte buna, remarcabil era serviciul. Aici am mancat de mai multe ori, diferite preparate insa cel care m-a impresionat cel mai mult, a fost o vanata umpluta cu legume si fructe de mare si apoi gratinata.

Ziua de joi, ultima petrecuta pe Sao Miguel, a fost si cea mai reusita. Pe langa vremea foarte frumoasa de care am avut noroc, am vazut lucruri pe care nu le mai vazusem pana acum. De dimineata, la 8:30, ne-am prezentat in port si am plecat pe ocean sa vedem delfini si balene. Excursia urma sa dureze "jumatate de zi", mai precis in jur de 4 ore. Nu ma asteptam sa mergem nici atat de in larg si nici cu asa viteza mare, insa a fost extraodinar, am navigat in paralel cu delfinii, am vazut balene cu pui, care au venit destul de aproape sa "investigheze" barca cu care eram, si casaloti.

Pentru dupa-amiaza, rezervasem o excurie jeep-safari catre Sete Cidades. Asa ca, la ora 13:00, ne-am intalnit cu ghidul Pedro, poreclit de noi "Pedro-safari", cu care am luat pranzul si cu care am pornit apoi spre cele doua lacuri-Lagoas. In momentul in care am facut rezervarea nu ma asteptam sa fim numai noi, asa ca atunci cand am vazut ca vom pleca in grup restrans m-am bucurat destul de mult. A fost nemaipomenit, am mers in jurul vulcanului, am trecut podul dintre cele 2 lagune, cea verde si cea albastra, si am vazut ambele margini, de nord si de sud ale insulei din acelasi punct.

Dupa seara de joi, cand am revenit pentru cina la "Mercado do Peixe", si dimineata de vineri cand am aruncat o ultima privire asupra oceanului, am plecat spre Lisabona.

Singura parere de rau este ca nu am organizat excursia astfel incat sa stam mai mult in Ponta Delgada si mai putin in Lisabona, dat fiind ca oricum, pana la urma, nu am stat mult nici la Lisabona, si ca senzatia lasata de aceasta data de capitala Portugaliei nu a mai fost nici pe departe la fel de placuta ca acum doi ani, in iarna.

2 comments:

  1. Oricum, trebuie mentionat ca fiecare masa a fost asezonata cu mult Verde... Vinho Verde, un vin tinar, in general produs in acelasi an in care este si servit.

    ReplyDelete
  2. Insulele au mereu ceva deosebit si ar tb sa fie reconfortante, o adevarata vacanta linistita.

    Fac vreo 2 precizari: pestele este biban de mare (lubina in spaniola, llobar in catalana) si e unul dintre preferatii mei. Din pacate nu se gaseste mereu de cumparat, dar stiu de acum ce sa va fac cand veniti in vizita (printre multe altele, sper sa avem timp de toate). Si apropo peste din asta am mancat atunci seara in Braga.

    Cat despre ananas (un fruct preferat), nu se stie Calina...poate ajungem in Hawaii si mergem la Muzeul Ananasului. Oricum de mult vreau sa vad o plantatie

    Imi lasa gura apa, ma duc la bucatarie sa bag ceva! Pacat ca nu am mai gatit de mult, sper sa mai fiu inca in forma

    ReplyDelete